Alla inlägg den 12 juli 2019

Av Mia - 12 juli 2019 07:53

Jag har, som ni säkerligen redan förstått av tidigare inlägg, hittat min sommarlovslunk. I den finns något rofyllt som kommer ur att jag har någon kontrollerad spontanitet. Jag startar dagen på samma sätt, kaffe till nyhetsmorgon. Sedan följer hushållssysslor som att bädda, tömma diskmaskin och vända runt nere i tvättstugan. Den här rutinen är viktig då den hjälper min kropp att vakna till efter sömntabletterna men också att komma i gång efter nattens sömn. Jag har ofta väldigt mycket värk i rygg och leder på mornarna.

 

Förmiddagspromenaden med hundarna är också viktiga men den får vänta tills kroppen är med, jag är lätt muskelsvag innan tiotiden vilket inte är bra att vara när man ska kunna hålla emot om en 40-kilos hund får för sig att dra vid nåt hundmöte. Kimmo är egentigen världens finaste hund som bara vill göra rätt men Freja tar fram det sämsta i honom. Går jag bara med Kimmo så är hundmöten aldrig några problem men när lillan är med blir han som förbytt. Han vaktar, är beredd att försvara och reagerar på saker som han aldrig gör när han är själv. Dessutom är han till åldern och har blivit lite gubbig och tjurskallig. 

 

"Spontaniteten" är inte så mycket spontanitet mer lite av att göra det jag känner för. Vissa dagar har jag kanske en lunch eller en fika inbokad med någon vän. Det blir den lilla guldkanten. I går valde jag att ta en städdag. Egentligen var det inget val utan jag började att plantera om blommor.

 

Några behövde mer plats för sina rötter och några planterade jag om för att det skulle bli fint i mina nysprayade krukor. Mest nöjd är jag med reultatet med min nya blom- och kryddhylla i köket. Jag behövde göra något för att avskärma mig från grannarna som har sin altan på ett sånt sätt att de ser rakt in hos oss. Egentligen ser de inte in, bara om jag står precis vid fönstret men det blev en mental stress för mig. Nu när hyllan är uppe stannar min blick på kryddorna och växterna istället för att fortsätta över tomtgränsen och in på svärmor och svärfar som sitter på sin altan/balkong. 

 

 

I nuläget har jag murgröna, basilika och mynta på min lilla hylla. Basilika använder jag i stora mängder i både sallader och köttfärssås. Myntan har jag mest till olika sorters drickor. Det är gott och lyxigt med färsk mynta i en riktigt kall och isig sommardrink. Jag har hittat så bra recept på alkoholfri mojjito, både vanlig och en hallonvariant. 

 

Jag hade ju varit inne hos svärmor och plockat vinbär. I år sansade jag mig och plockade bara två liter, måttlighet ska bli mitt nya ledord. Minns inte när jag sist kokade gelé eller om jag ens har gjort det innan. Det brukar vanligtvis bli bärplockning som man kan koka sylt av, det är större åtgång på sylt här hemma. Det blev tre små gulliga burkar med gelé som ska användas när jag gör skinkstek eller annan form av stek. Elis är den i familjen som uppskattar gelé mest. Det beror nog på att han inte är en såsmänniska till skillnad från mig som lätt skulle kunna äta en gräddig brunsås med sked ur en soppskål. 

 

 

 

I går tog jag också tag i sådana där saker som att tvätta filtarna som ligger som skydd i soffan på altanen. Hundarna och även katten smutsar ner mer än man kan tro, även om det inte alltid syns. Efteråt, när det är klart, tänker jag som så ofta "det här borde jag göra oftare, det var ju inte alls så jobbigt". Det är ju massor av saker som man tänker så kring tex byta sängkläder, byta disktrasa, torka av skåpsluckorna i köket, dammsuga under sängen, göra hårinpackning, byta tandborsthuvud osv. Känner ni igen det, eller är det bara jag?

 

Torsdagsmorgonen startade med ganska mulet och svalt väder. Under eftermiddagen slog det om och blev en riktigt varm sommardag. Härligt och helt perfekt för en hundpromenad i skogen. När vi inte åker till den "riktiga skogen" promenerar jag bort till ett område med rejäl skogskänsla men det är aldrig mer än 4-500 m ut till närmaste promenadväg. Följer man bara stigarna så kan man gå kors och tvärs i "dungen" i minst en timma. Det blir en lagom koppelpromenad med massor av spännande dofter men framförallt så är vi skyddade från den värsta värmen och solljuset. 

 

 

 

Med en blick som gör att jag ser halvgalen ut.... Tänk så fel det kan se ut... jag är ju minst helgalen   

 

 

Jag har tränat Freja att "hoppa upp" på alltifrån betongsuggor till stubbar. Hon tycker det är så himla kul. Den tjejen skulle nog må jättebra av lite mer träning på det sättet som dog parkour. Med lite godis kan jag få henne att göra nästan vad som helst förutom att klippa klorna förstås. 

 

   

 

Efter en dryg timmas promenad i värmen är storhunden helt slut. Han ligger och flämtar en lång, lång stund efter hemkomst. Ibland tar jag med mig honom ner i källaren så han kan lägga sig på det kalla klinkergolvet och hitta tillbaka till normal andning. 

 

 

 

     

Även matte måste pausa efter promenaden och hämta ny kraft. 

 

Givetvis blev det träning i går också. Eller... det var inte givetvis i går. Jag hade himla ont i rygg och bäcken efter att ha städat och fixat så det krävdes en del beslutsamhet. Ibland är det motigt men skönt när det är gjort. 

 

Nu har jag öppnat upp till uterummet och altanen. Nattkatten hör det ocks kommer då tassande in för lite blötmat. Ofta tar den luringen bara såsen som de små bitarna ligger i. Jag gissar att han har käkat nån råtta eller fågel som nattamat. Ingen blir gladare än vovvarna när Ozzy lämnar det godaste kvar, hundarna älskar kattmat.  Ingen idé att spara dem till sen för han äter ändå inte upp dem senare, då har de blivit lite torra och tråkiga och Ozzy är en finlirare. Efter morgonmålet putsar Ozzy pälsen en stund och sen går han ut igen. Han har några favoritplatser på tomten som han ligger och sover på, rabatterna, under rododendronbusken eller brevid min odlingslåda är i topp. Skyddat och bra men med god uppsikt samtidigt som det är soligt och varmt. 

 

 

 

tal om odlingslådan... Det har kommit upp, både sallad och spenat. Ännu är det inte tid att skörda men kanske om en vecka eller två. Jag längtar. 

 

 

 

Nu ska jag snart börja ta tag i den här dagen. Vädret är vackert och sommarkänslan  är på plats. Kanske blir det en dag att njuta av, sola, lyssna på bok och bara vara. Det är jag verkligen värd efter att ha gnott och stått i under gårdagen. 

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12
13
14
15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards