Direktlänk till inlägg 24 juli 2019

Miljövänlig

Av Mia - 24 juli 2019 08:29

Att vara miljövänlig eller klimatsmart är viktigt i dag. Viktigt för framtiden men det har också blivit lite inne i vissa kretsar att diskutera, resonera, lyfta fram alternativ och belysa sina egna kloka val av miljösmarta lösningar. Nån äter mest vegatariskt, en annan har elcykel och en tredje ägnar sig åt långtgående återbruk. Alla saker man gör, även det minsta lilla är ju väldigt bra. Vi måste vara rädda om den enda jord vi är givna. 

 

Man pratar mycket om det här med flygskatten, miljökompensatoriska tillägg och så. Det får mig att fundera mycket. Det är egentligen en väldigt liten del av befolkningen som använder sig av flyg och det verkar att det är just de som flyger gör det förhållandevis ofta. Sedan kan man resonera kring vad ofta är. 

 

Jag är inte rätt person att ha som riktmärke för ofta eller sällan. Det är 11 år sedan jag flög sist och summerar jag antal flygningar under mitt 46-åriga liv så går de att räkna på mina fingrar. Anledningen till att jag inte flyger oftare handlar främst om ekonomi, inte miljövänligt val. Jag kan tillägga att jag inte åker nån längre sträcka överhuvudtaget, vare sig med bil eller buss så det finns heller ingen anledning för mig att välja det klimatsmartare resesättet tåg. 

 

Vi är nog en överhängande del av sveriges befolkning som inte har råd att flyga men som ändå åker på andra kostnader när klimatet ska kompenseras. Snart måste man väl ändå hitta på ett bättre sätt att lösa det här på. Låt alla få en viss mängd utsläpp av flygbränsle, de som aldrig nyttjar sin ska ha rätt att sälja den till de som vill flyga mera. Tänk vad bra för alla de som aldrig har möjlighet att flyga. Jag tänker på sjuka, pensionärer som inte har råd, alla ensamstående och många flera. Vilken lycka för dem att få ett tillskott i kassan. En sån här lösning kommer aldrig att ske då staten skulle förlora på det. (Och vi vet ju alla att straffet för att lura staten på pengar är högre än att skada en annan människa, tex vålda en ung kvinna.) Istället kommer de som har råd fortsätta flyga, många av dem flera gånger om året, vissa flera gånger i månaden. 

 

De som har råd fortsätter köpa sig fria och utsläppsmängden kommer att stadigt öka lösningen blir då att göra andra saker än dyrare för den "vanliga" människan. Bensin är tex en sådan vara som många inte kan vara utan, man höjer priset på det och omigen så drabbar det de som är mindre bemedlade som än mer får begränsa sitt liv. Att åka kommunalt blir allt svårare för de flesta. Bor du inte i en storstadsregion är det glest värre i tidtabellerna. 

 

Jag blir matt när jag tänker på hur de som har bara fortsätter att förbruka och de som inte har blir än mer begränsade. Nej, livet är inte rättvist och det vet väl alla men ingen gör något för att ställa det tillrätta heller. 

 

Man kan via sociala medier ganska snabbt se vilka som är de värsta miljöbovarna blad ens vänner. Inget som man kanske tänker på i första läget när man gillar diverse thailandsresor, weekendtrippar utomlands mm. Kanske tänker inte de som far runt heller på det, det finns ju alltid någon annan, någon annanstans som är värre. Det känns ju alltid bättre när någon annan har det värre, gör sämre ifrån sig osv. 

 

Lika konstigt är det att i vissa bostadsommråden är det benhård källsortering och i andra skiljer man inte ens på brännbart och komspost. Jag är kluven i det här. Å ena sida tycker jag att det är bra det minsta lilla man gör för miljön å andra sidan tycker jag inte om den orättvisa det innebär ekonomiskt och i ren fysisk insats. 

 

Det mesta i livet handlar om ekonomi. De som har har och det är de som klarar sig bäst. På nyhetsmorgon talade de nu om TBE-vaccinering. Får du TBE kan det påverka din hälsa och givetvis din privata ekonomi oerhört och det kostar även sjukvården massor av pengar. Varje patient som drabbas och behöver läggas in kostar tusental kronor. Min undran är varför inte vaccinering mot TBE ingår i vårt nationella vaccinationsprogram. Det kostar ca 1000 kronor per person att vaccinera sig privat. Hur många ensamstående, pensionärer eller redan sjukskrivna har de pengarna "över". 

 

I dag går mina funderingar kring de orättvisor som finns och de är många fler än de jag nämnt i mitt inlägg. Kontentan är väl att de som är bättre bemedlade är de som ständigt klarar ut det hela bäst och de som hör till de fattiga i landet är de som ständigt lever med vetskapen om att det bara kan bli värre. 

 

Inga muntra tankar men de måste också tänkas ibland. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mia - Måndag 1 april 11:18


Så kom då det efterlängtade påsklovet. Skönt för jag var ganska så trött och det hade varit svårt att gå upp på morgonen. Lite typsikt så hade jag glömt stänga av larmet på mobilen så jag väcktes abrupt i morse. Då var jag lite veckovill tills jag sa...

Av Mia - Torsdag 28 mars 16:45

  Sedan sist så har ljuset verkligen återkommit. Redan strax innan sex så känns det som mitt på dagen. Jag gillar det lika mycket som när mörkret återkommer på hösten. Jag är nog född på rätt plats då jag  älskar dessa växlingar i både ljus, väder...

Av Mia - Onsdag 7 feb 17:30


    Under ett par dagar har jag haft som vårkänslor inom mig. Ljuset kommer tidigare och lämnar senare om dagarna. Småfåglarna kvittrar i parken under våra morgonpromenader. Det har känts ljuvligt. Ändå vet jag ju att vintern inte är över på lå...

Av Mia - Torsdag 18 jan 16:30

       Jösses vilken trött vecka jag har haft så här långt. Den startade med världens huvudvärk i måndags, den satt i lite grann även under tisdagen. Onsdagen var helt ok. Men i dag, vid tio-tiden slog störa tröttheten till. Jag hade lätt kunnat...

Av Mia - Torsdag 11 jan 19:15

Jag brukar ju alltid göra ett bokslut här i bloggen men valde bort det för år 2023. I stora drag var det ganska pissigt år. Disbråck, två hundar som lämnade mig, brutna händer, slemsäcksinflammation i höften och en massa annat elände. Inget kul att l...

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12
13
14
15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards