Alla inlägg under december 2019

Av Mia - 21 december 2019 18:00

... utan Mamma Mias saffransskorpor. I dag var dagen det blev av. Baket av världens tacksammaste, enklaste och snabbaste skorpor. Typ det enda hembakade jag har på bordet. Receptet är lila enkelt som briljant.

200 g extrasaltat smör
2 g saffran
3 dl strösocker
10 dl mjöl
3 tsk bakpulver
4 ägg

Smält smör och saffran

Rör ner äggen i smöret

Häll i torrvarorna lite på om pö

Rör i hop till en deg. Dela degen i sex bitar. Rulla dem till längder och lägg på en plåt, gärna med smörpapper under. Platta till ?korvarna? lite med fingrarna.

Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Ta sen ut plåten och skär sneda bitar. Ställ sedan in plåten i ugnen igen nu på 125 grader i tio minuter.

Det blir ca 75 skorpor.

Om man vill kan man ha i hela, skalad mandlar. Jag hoppar det pga av allergi.

Så himla gott. Och dofterna som sprider sig i huset är gudomliga.

Av Mia - 20 december 2019 12:03

 

 

 

Vilket underbart avslut på gårdagen. AW med bästa kollegorna och som inte det vore nog... Min yngsta, min älskade son tog hem körkortet i går. Han gjorde teorin i tisdags och körde upp i går. Vilken sinnessjuk lycka. Och den största rädslan, nu ska han ut på vägarna utan sin mamma. 

 

När jag kom hem i går så hörde Tyra av sig och ville komma och sova över. Supermysigt! Vi tog ett bubbelbad i går och bara pratade och hade trevligt. I dag, kom Elis ut till oss för att sedan skjutsa Tyra hem. Kul att de får lite tid att hänga med varandra. Bra också att grabben verkligen nyttjar sitt nytagna körkort för att få mer säkerhet och körvana. Bilen har han haft ett par år redan och den är superfin. Han har också lagt ner en del jobb på att fixa till den. 

 

Min första semesterdag kommer gå åt till att landa. Jag trodde att jag skulle åka in till stan och köpa julklappar men tror att jag och Mats gör det gemensamt i morgon istället. Jag ska nog in till stan iallafall. Jag måste hämta ut ett paket på Lager157, köpa finglögg och kanske ta en stund i solariumet. Värmen och ljuset gör gott för min kropp. Det ska nog bli en stund på gymmet också. Den här dagen har alla förutsättningar att bli en bra dag. 

 

På egen hand, i egen bil och med guld i passagerarsätet. Inte konstigt att jag är både superstolt och livrädd. Älskade ungar, hur blev de stora så fort. Nästan läskigt då jag fortfarande känner mig som 35.   

Av Mia - 19 december 2019 13:36

Den här terminen har varit både lång, slitsam, mörk men också rolig, givande, utmanande, lärande och väldigt spännande. Jag har haft högra närvaro än på många år, känt mig tryggare än på länge på något konstigt sätt och framförallt kändes det bra att passera ettårsstrecket. 


I dag gick vi alltså på jullov. Eleverna gick vid 10:30 och vi fick en bra avslutning tillsammans i klassen. De överraskade genom att uppföra sig otroligt väl. Därefter serverades vi i personalen en buffé som var heltfantstiskt god. Efter lite mingel och fika var det dagsäven för oss vuxna att få gå hem. Så skönt men också lite konstigt och tomt. 


Nu har jag landat i soffan efter en hundpromenad. Om nån timmar kommer bästa kollegorna och hämtar upp mig för då bär det av in till stan för en AW. Troligtvis blir jag inte så långvarig eftersom jag vaknade 03:15 i natt utan att kunna somna om. Men i morgon, då får jag sova precis hur länge jag vill oavsett om jag sover hela natten eller eller om jag vaknar på tok för tidigt. Det viktigaste är ändå att jag får ligga kvar i sängvärmen så länge jag behagar. 


Önskar er nu en fin fortsättning på torsdagen. 

Av Mia - 15 december 2019 20:46

Så har nu helgen sprungit förbi. Jag har hunnit med många bra saker. I dag hann jag också med en timmes träning. För ovanlighetens skull var det väldigt lugnt på gymmet. De håller ju på och bygga om så det är ganska stökigt just nu. 


Granen som står mitt i det gamla centrumet är inte alls ful. Helt ok tycker jag. Man blir allt lite glad när man ser den. 


 

Dessvärre lyser snön med sin frånvaro. Eller just lyser är väl det sista den gör. Världen är som inbäddad i en mörkgrå, fuktig yllefilt. Allt blir liksom lite suddigt. 


 

SÅ har även jag köpt två julstjärnor. Det kommer aldrig gå väl. Jag har inte lyckats med dem ett enda år. Bladen brukar torka, den tappar blad och växterna blir allmänt superdeppiga. Men, hoppet är ju det sista som överger en så jag gör ett försök även i år. Just nu ser de väldigt fräscha och juliga ut. 


 

I dag blev det söndagsstek till middag. Till köttet hade jag smörkok brysselkål, grillad spetskål och en morots-och löksalsa. Givetvis serverade jag det med min underbara gräddsås och för de som vill ha, potatis och gelé. Supergott och jag fick känslan av en vitaminbomb serverad i husmanskostkläder. 


Nu har jag bubblat en stund, skrubbat mig från topp till tå och packat in mitt hår. Jag börjar helt enkelt bli klar för årets sista arbetsvecka. Nu blir det pälsklingsmys en stund innan det är dags att hoppa ner i en renbäddad säng. Ozzykatten, som har blivit så sällskaplig och gosig sista året, har hoppat upp hos mig här i soffan. Nu tycker han att det är hög tid för lite mys. Å jag kan bara hålla med. 


Av Mia - 15 december 2019 10:29

... tredje ljuset brinner står julens dörr på glänt


Här hemma innebär tredje advent att vi plockar fram tomtar och änglar. Jag har en stor kartong med massor av tomtar, änglar, hjärtan och liknande. De senaste åren har jag inte plockat upp alla julsaker. I år har jag nog bara ställt fram en fjärdedel. Jag älskar julgrupper och lägger därför mer krut på att ha hyacinter i olika stadier av blomning i alla rum istället.


Några av mina käraste tomtar och änglar har jag ändå placerat ut. 


 

Förr hade jag mest röda tomtar. De mer moderna går i vitt och grått. Stilrent och vackert. 



 

Mina äldsta tomtar. Tomtegubben är från 1975 och flickan är en ärvd prydnad från 40-talet. 



 

Kan det kännas mer ojuligt än den här bilden? Kanske är det tom svårt att upptäcka pyntet? Fyra glasfigurer som jag hängt i gardinfållen. En julgåva från barnens farmor som jag fick för väldigt länge sedan. 



 

Dessa två kommer från mamma. De påminner mig om Trolltyg i tomteskogen. I år får de stå på hyllan i köksfönstret. 



 

Ängeln är från en elev som jag var klassföreståndare för. Tomten är också den en prpesent från en elev. 



 

En tysk tomte, arv efter pappa. 



 

Ännu en tysk. Den här dragspelande godingen fick jag av min kära faster Stina. 



 

En modern, mjuk tomtegumma. En present av min bror och hans fästmö. Jag gillar den massor. Freja också så jag får ha lite koll på den så den inte nappas av lillhunden.


På programmet i dag står det julgran. Vi ska fara in till stora staden och göra lite ärenden och även passa på att få en riktig gran med hem. Jag har bytt lite granläge de sista åren. Kungsgran är toppen då den inte barrar men de luktar ju inte gran om dem. Det får helt enkelt bli en rödgran med doft. Den ska bara stå i cirka 10 dagar så vi får leva med att det kanske blir lite barr på golvet. 


Önskar er en trevlig tredje advent. 




Av Mia - 12 december 2019 14:40

... man kan kompa ut en timma och gå hem vid 14. Hur skönt är inte det? 


I dag var verkligen rätt dag att kunna gå hem tidigt. Kroppen sa nej, ont överallt. En sån dag helt enkelt, turligt nog vet jag att det kommer bättre dagar. Kanske redan i morgon. Efter lunch kom huvudvärken också, det blir så när jag har en dag med dimsyn. Jag höll på att starta en lektion 20 minuter för tidigt för jag såg inte att det stod 12:20 utan trodde ddet var 12:00. Fick ta hjälp av en elev som kunde hjälpa mig. Jag borde verkligen kolla upp varför synen slirar från dag till dag. 


December visaar sig inte från sin bästa sida. Gråväder med regn och gegga. Jag gillar det inte nån stans. Då är det bara att vänta på det riktiga mörkret som dyker upp vid tresnåret. Att då, när jag kommit hem, få tända upp levande ljus i fönster och på bord istället för de elektriska stakarna känns verkligen energigivande. TYvärr är det med ett visst mått av miljöförstöringskänsla. Jag hade missat hur dåligt paraffin är för klimatet. Här har jag en rejäl förbättringspunkt men jag vill inte slänga de ljus jag redan har köpt. När det är dags att fylla på förråden ska jag leta efter bättre miljöval. 


   

 


Nu har jag kissat vovvarna, fyllt på fågelatomaterna, gjort en god kopp té och ska passa på att kolla ifatt på Panik i tomteverkstan. Jag och min pälsklingar i total lugn och ro. Återhämtning som gör gott för både kropp och själ. 


 

Julmysiga bilder och kulliser. 



 

 


Nu gäller fokus på det som är bra... Häng i och håll ut...


Av Mia - 11 december 2019 06:56

En kall, vacker, snögnistrande dag fick vi. I dag är det bara blask. Skönt ändå att dagen i går var så fin och gav sån energi när det var en lång ock krafttagande arbetsdag i går.

I går möttes vi också av beskedet att Marie Fredriksson gått bort. Alldeles för tidigt tycker vi. Men jag gissar att det var dags för henne. Hon hade kämpat mot sin sjukdom i mer än femton år. Vilken kämpe. Hennes musik betyder massor för mig. Tro och Sparvöga har jag lyssnar oerhört mycket på men också Roxettes alla poppigare låtar.


Av Mia - 10 december 2019 07:01

Ibland händer det, att det man önskar slår in. I dag vaknade jag upp till minusgrader och vintervitt. Inte mycket av något men ändå så pass att magen fick ett glädjepirr.

Jag går upp på tok för tidigt, som varje morgon. Det gör att jag har gott om tid att vakna till, göra mig i ordning och pyssla om mina pälsklingar.

Efter kaffe på sängen, japp min sambo är fantastiskt som servar med det, börjar dagen på mjukaste sätt.

I dag kunde jag också glädjas åt att mina första hyacinter slagit ut.

Notera de hemstöpta ljusen som jag lagt som en prydnad. En present från en härlig människa med ett varmt hjärta, beundransvärd styrka och magisk kreativitet. Att möta nya människor är alltid spännande och intressant och vissa gånger visar det sig att de år som små glimrande ädelstenar bland vanlig gråsten.

Den här lådan har hängt med i många år nu. Då ryckte jag att den var lite dyr men den har verkligen betalat sig. Här i har det varit både blommor och vissa år adventsljus. Jag minns att jag köpte tre men de andra två är bortgivna tidigare jular.

Den här välkomnande ställningen har jag fått i present ni sommar stod den ute med sommarblommor i. Nu får den välkomna oss med en julgrupp. Jag blir glad varje gång jag ser den och tänker så klart på givarinnan.

Nu är det dags för att ta tag i dagen. Klä på, gå med hundar, skrapa bilrutor och sedan dra till jobbet. I dag blir det övertid. Dålig planering av mig, eller kanske bara ont om tid gör att jag kommer ha 25 prov att rätta innan jag kan sätta betyg i geografi. Dessutom ska betyg sättas i matte och samhällskunskap. Ångestladdat. Jag är rädd att klicka fel. Skulle vara katastrof. Så håll nu tummarna för att jag har bedömt rätt och även klickar rätt bokstav på samtliga elever.

Trevlig tisdag på er alla!

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< December 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards