Alla inlägg den 12 juli 2021

Av Mia - 12 juli 2021 08:07

God morgon!

 

Det är varmt även här i Linköping trots att det är en tidig morgon. I södra Europa utvarnas klass 3-varningar då temperaturen förmodas gå upp över 35 grader.


Annars kan den här dagen ses som en absolut mainstream-dag men tittar man i backspegeln kan vi konstatera att det är 460 år sedan Vasilijkatedralen i Moskva invigdes efter en rekordkort byggtid på bara sex år. Det var den berömda "Ivan den förskräcklige" som hade lat in beställning på den katedralen. Kanske därför det gick så fort, alla var superrädda för honom och jobbade skitfort. 


Det är 400 år sedan Luleå inrättas som stad. 


Det är 113 år sedan Amaltheadådet. En person avlider och 23 skadas när bomben detonerar på skeppet Amalthea. 


Det är 6 år sedan Bosse Larsson, programledaren som i många år höll i Allsång på Skansen avled. Vart tar tiden vägen?


Ja, det där var dagens tillbakablick men lite mer allmänhistorisktperspektiv. Tittar vi tillbaka vad som hänt mig sedan sist så har det inte hänt så mycket. Jag har tränat, tittat på hela serien Mordkomissionen, läst lite i boken Särbegåvade barn, tvättat och lite sånt. I går eftermiddag var jag på en mysig utflykt till Bergs slussar. Där har jag varit många gånger. Jag har till och med varit ombord på en båt och slussats ner alla 28,8 meter. I går var det typ Bakluckeloppis där så det var mycket folk. Om man bara tar sig bort från komersen så är det otroligt fina promenad- och cykelvägar utmed kanalen. 


 

Förr hörde man ofta uttrycket "Skiljsmässodiket" om Göta Kanal. Det skojades om att det krävdes ett otroligt bra äktenskap om det skulle hålla för att slussa sig tvärs igenom Sverige. Jag tror inte jag har nån dragning alls till att åka på kanalen. Jag dras mer till det öppna sjö- och havslandskapet. Att vila blicken långt bort i horisonten och känna doften av bräckt vatten. 


 

Om man ägnar en stunds tanke åt att den ca 190 km långa kanal har en sträcka på 87,3 km som är handgrävd eller sprängd så är det ett glimrande byggnadsverk. Hela vattenvägens längd är ca 390 km. Många kilometer att bli osams på. 





 

Cykelvägarna utmed kanalen är superfina och jag måste erkänna att jag blev ganska sugen på att ta en tur utmed kanalen. I går nöjda vi oss dock med en kortare promenad. Vattnet var oväntat klart och när man kom bara några hundra meter bort från caféer och restauranger var det väldigt lugnt och fint. Det fanns till och med personer som picknickade, solade och badade. Undrar vilken temperatur vattnet hade? 


 

Här har vi dagens monsteabladsrulle. Den är verkligen på gång. Nu gäller det att hålla plantan lagom otörstig så att det inte blir några torra kanter på bladet. Vid bladsprickning är växten extra känslig. 


Nu hoppas jag att ni får en fin dag. Jag ska ta och dammsuga lite innan det blir för varmt. Kylskåpet gapar tomt så en tur till Willys står på programmet. 


Ha det bäst nu!



Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards