Direktlänk till inlägg 29 juli 2022

TURISTAT

Av Mia - 29 juli 2022 06:30

Under torsdagen lekte jag turist i min egen stad tillsammans med en god vän. Hon hade önskat rundvandring både på slottet och i domkyrkan. Det passade mig jättebra då jag själv inte gått någon guidad tur på någon av platserna. Jag hade även tänkt mig en tur i trädgårdsföreningen och kanske en sväng ner till Stångån men det hann vi faktiskt inte med. 


 


Vi började med att besöka slottet och lyssna till dess historia. Som den SO-lärare jag är samt att jag älskar tiden 1300 till 1700-talet var det inte så mycket nytt jag lärde mig. Det som ändå var intressant var att få reda på varför man anlade slottet som från början var en biskopsgård. I begynnelsen var det bara som ett litet smalt stenhus vilket senare kom att byggas till, ut och upp. 


 


Svindlande känsla att titta ner i brunnen. Här håller vattnet en ständig temperatur på 8 grader. Förr fick man tydligen smaka på vattnet när man gick rundvandringen. På senare tid upptäckte man att det innehöll för mycket tungmetaller därför fick provsmakningen upphöra. 


 


Här har man gestaltat en scen mellan Biskop Brask och Gustav Vasa. Jag gissar att de flesta av er känner till den berömda brasklappen, "Härtill är jag nödd och tvungen". Maten som var uppdukad kände jag igen från ett avsnitt av Historieätarna. Den såg ganska smaklös ut och det stämmer säkert för på 1500-talet var utbudet av kryddor tämligen begränsat. 


 


Vår lunch smakade desto bättre. Jag valde, som i princip alltid, kräft- och räksallad.  Mocca Deli har verkligen blivit min favoritrestaurang. Här är det både prisvärt och ett gott utbud av sallader, pizzor och pastarätter. Efter lunchen tog vi en sväng hem till mig för fika. Jag passade även  på att gå en snabb sväng med hundarna. 


 


Denna mysiga lilla gränd var medeltidens Storgata. Här kan man verkligen känns historiens vingslag. Visst är det även lite medelhavskänsla över den. Jag måste säga att Linköping ständigt överraskar på ett positivt sätt. Fortfarande är jag så ny i staden att jag har turismglasögonen på mig. I Norrköping hade jag blivit hemmablid och såg liksom inte skogen för alla träd. 


 


Vid tretiden hade det blivit dags för domkyrkan. Den tog 300 år att färdigställa. Mycket beroende på pesten som fick bygget att avstanna i cirka 50 år och tider av ekonomiska svårigheter.  Jag kan inte låta bli att imponeras och fängslas av byggnader från medeltiden. De är så vackert utsmyckade, detaljrika  och allt gjordes utan moderna maskiner och redskap. 


 


Titta på dessa valv i taken. Helt magiskt. 


 


Detta är ett modernare och nutida konstverk. Notera ansiktet i mitten av fönstret. Det är Lisa Bauer som är konstnärinnan bakom. Notera Marias ansikte. Runt det finns 93 etsade blommor som alla på något sätt är kopplade till Jesus moder. Det tog 10 år för konstverket att färdigställas från första skiss till det kom på plats. Någonstans i etsningen finns en nyckelpiga gömd, jag hittade den inte. 


 


Titta på prediksstolen! Den är gjord av norrköpingsbon Nils Österbom (1702-1776). Den är snidad i hårt lövträd och furu. Predikstolen har motiv från bibeln, givetvis. Den var glimrande detaljrik och ju mer man tittade på desto mer fanns att upptäcka. 


 


Jag missade att ta en egen bild på Livets träd så den här är lånad från Tripadvisor. Inte bästa skärpan heller men den här är väl värd ett besök. Det är konstnären Carl Gustav Jahnsson som designat den. På 1980-talet vann hann en tävling genom att utforma ett silverträd som symboliserar livets träd. I det hänger andens nio frukter. Trädet har även 153 silverblad som berättar för oss att det tillhör jordens alla olika folk. Nu finns det säkert mer än 153 folk men det är tanken och symboliken som räknas. Konstnären avled innan konstverket var klart så det färdigställdes av silversmeden Jan Ostwald och arkitekten Torbjörn Vogt. På vardera sida om trädet finns två "floder" där man kan tända ljus. Guiden berättade att det går åt ca 100 000 ljus varje år. Det är mycket populärt både bland turister och boende på orten att gå in i kyrkan en stund för att tända ljus och meditera. 


 


Biskopen Martin  Lönnebo har gjort mycket för den svenska kyrkan. Han har även introducerat armbandet frälsarkransen. Ett armband jag själv har, det fick jag av barnens farmor när jag fyllde 40. Den skapades 1996 och består av 18 pärlor med olika betydlser. 

 

     


Den stora, guldiga pärlan är den så kallade Guds pärlan. Om man vill kan man gå en frälsarkransvandring på egen hand i kyrkan. Där  har det tagits upp små montrar i kyrkans golv där en större modell finns för varje pärla och där står också skrivet bibelord. Tanken är att man ska kunna vandra runt och meditera eller be om man så vill. 


I dag blev det mycket fakta och historia i bloggen. Jag hade en supertrevlig och lärorik dag. Nu har jag som målsättning att gå stadsvandringen som man genomför ett par gånger i månaden. 


Fredag i dag och då blir det en Tyraträff igen. På schemat står en luggklippning och sillunch. När jag vaknade vid femtiden så var det så svalt och skönt ute, bara 9 grader. Dessvärre är det strålande sol och molfritt. Gissningsvis kan det bli en supervarm dag igen. Om vi har lite tur innebär nattens låga temperatur att vi ändå kommer hålla oss under 23 grader trots allt. Kimmo var dock helnöjd på morgonpromenaden. Han är så mycket bättre nu. I dag gick han med lätta steg och han var glad och pigg. Jag vet att man säger att hundar inte kan le men mungiporna går ändå uppåt på honom när omständigheterna är de rätta och blicken är öppen och kärleksfull. Som matte känner man sina pälsklingar väl och jag läser lätt av hur läget är. 


Nu önskar jag er alla en finfin dag. 

 
 
Ingen bild

Vonkis

29 juli 2022 08:53

Vi får ta Trädgårdsföreningen nästa gång :-)

Mia

1 augusti 2022 20:14

Absolut Den är fin även i höst/vinterskrud

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mia - Måndag 1 april 11:18


Så kom då det efterlängtade påsklovet. Skönt för jag var ganska så trött och det hade varit svårt att gå upp på morgonen. Lite typsikt så hade jag glömt stänga av larmet på mobilen så jag väcktes abrupt i morse. Då var jag lite veckovill tills jag sa...

Av Mia - Torsdag 28 mars 16:45

  Sedan sist så har ljuset verkligen återkommit. Redan strax innan sex så känns det som mitt på dagen. Jag gillar det lika mycket som när mörkret återkommer på hösten. Jag är nog född på rätt plats då jag  älskar dessa växlingar i både ljus, väder...

Av Mia - Onsdag 7 feb 17:30


    Under ett par dagar har jag haft som vårkänslor inom mig. Ljuset kommer tidigare och lämnar senare om dagarna. Småfåglarna kvittrar i parken under våra morgonpromenader. Det har känts ljuvligt. Ändå vet jag ju att vintern inte är över på lå...

Av Mia - Torsdag 18 jan 16:30

       Jösses vilken trött vecka jag har haft så här långt. Den startade med världens huvudvärk i måndags, den satt i lite grann även under tisdagen. Onsdagen var helt ok. Men i dag, vid tio-tiden slog störa tröttheten till. Jag hade lätt kunnat...

Av Mia - Torsdag 11 jan 19:15

Jag brukar ju alltid göra ett bokslut här i bloggen men valde bort det för år 2023. I stora drag var det ganska pissigt år. Disbråck, två hundar som lämnade mig, brutna händer, slemsäcksinflammation i höften och en massa annat elände. Inget kul att l...

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards